Udstilling - af jorden

Kunstner: Vinni Frederiksen & Sif Rude
Kunst: Olie på lærred og keramik
Dato: 20.10.2023-01.12.2023 

Keramiker Vinni Frederiksen, har værksted og bor i Sminge ved Silkeborg. Hun er udannet på Designskolen Kolding, Afdeling for keramik (1999-2004), Edinburgh Collage of Art i Skotland (2013) og Pottemagerskolen i Sønderborg (1998). Vinni Frederiksen har i 2022 modtaget det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

Hendes værker er ofte koncept- og materialebaseret. Hun stræber efter at ramme en balance mellem form, materialets egne betingelser og en aflæsning af en fysisk tilstedeværelse i det færdige værk. Der bruges råstoffer fra den danske undergrund for eksempel jord, ler, sten, kridt og vulkansk aske. Materialet analyseres og afsøges til det yderste. Hun går i dialog med jordens erindring både konkret og filosofisk. En sansning over det rå, basale jord. Sanselige udsagn om tysthed, dybsort nattehimmel og mørk jord der måske husker. En fortælling, der ligger i grænselandet mellem det rå og foruroligende og den ro og stilhed, mørket kan indeholde.

I nogle værker er det et fysisk møde med jorden og leret der udfoldes, andre værker viser hvordan jord og ler revner og smelter i en hårfin grænse mellem en yderst styret og vilkårlig proces

Visuel kunstner Sif Rude (f. 1994) arbejder hovedsageligt med oliemaleriets kontemporære udtryksmulighed. Hun har baggrund i Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet, hvorfra kunstneren henter sine filosofiske og kompositoriske overvejelser.

Sif Rude arbejder med store formater, hvilket ifølge kunstneren “samtidigt låner en mulighed for ro og dramatik”. Med dramatik mener hun naturlandskabets overvældende råhed og omskiftelighed; som når en byge vælter ind og opløser de motiver, vi kender. Det handler om de brede, energiske penselstrøg. Derfor er vand og mørke tilbagevendende emner, fordi de opløser, bevæger og forvrænger.

De store olieflader er ofte teksturerede og gennemarbejdede i flere lag, så beskueren får lyst til at røre og gå på opdagelse; både nært og på afstand. Værkerne er holdt i afdæmpede farvetoner.

Sif Rude mener, at vi er ved at tabe noget vigtigt: En forbindelse til landskabet på dets egne præmisser. Derfor behandler hun det vilde, mørke land for at genopdage dets skønhed som et behov i os.